Vitamín D – slnečný vitamín

Uverejnené 12:57
vitamin-d-slnecny-vitamin

Čo viete o vitamíne D?

Vitamín D je fylogeneticky veľmi stará látka, ktorú tvoria už jednobunkové organizmy. Ide o skupinu látok rozpustných v tukoch. V skutočnosti však ide o prohormón, ale pomenovanie „vitamín D“ zostalo zaužívané.

Čo je vitamín D?

Vitamín D je vlastne skupina látok rozpustných v tukoch. D-éčko má tri hlavné formy: D1-kalciferol, D2-ergokalciferol a D3-cholekarciferol. Predstavujú prohormón, z ktorého sa v pečeni a v obličkách postupne tvorí hormón kalcitriol a iné významné metabolity.

Tieto stereoidné hormóny sú známe najmä antirachitickou účinnosťou, v posledných rokoch však výskumy potvrdili aj ich mnohé mimokostné účinky.

Naše telo – unikátna  továreň na výrobu D-éčka zo slnka

Koncentráciu vitamínu D v organizme (aktívnej formy 25-OH) ovplyvňuje pobyt na slnku a zemepisná šírka, jeho prísun z potravy, ale aj genetické faktory. Syntézu, metabolizmus a odbúravanie vitamínu D kontroluje v organizme viac ako 200 génov.

Vitamín D3 – cholekarcirefol sa tvorí v koži účinkom UV-lúčov slnečného žiarenia v pásme 290 – 315 nm. Týmto spôsobom sa tvorí až 95 % telového vitamínu D. Na získanie zodpovedajúcej dennej dávky vitamínu D potrebujeme približne 20 – 30 minútový pobyt na slnku (ktoré je aspoň 45° stupňov nad horizontom).

Za takýto čas dokáže ľudské telo vytvoriť 10 000 – 12 000 medzinárodných jednotiek IU vitamínu D (1 µg = 40 IU). A vitamín D si telo dokáže ukladať aj do zásoby.

slnečný-vitamín-D-huby

Vitamín D aj na tanieri

Potravou sa do organizmu dostane menej ako 5 % vitamínu D. Vitamín D2 (ergokalciferol) sa nachádza v mlieku, v pečeni a v živočíšnych tukoch (rybí olej, morské ryby), tvoria ho huby a plesne. Jeho syntetická forma sa používa na obohacovanie (fortifikáciu) potravín (napr. mlieka, cereálií).

Ako telo spracováva vitamín D?

Na rozdiel od vitamínu D3, vytvoreného slnečným žiarením, ktorý sa kompletne a rýchlo absorbuje v tenkom čreve, v prípade vitamínu D2, dodávaného do organizmu prostredníctvom stravy, to ide pomalšie, a nie úplne. Po absorpcii sa vitamín D viaže na sérové proteíny, ktorými sa transportuje do pečene a cieľových tkanív.

Nedostatok D-éčka môže ohroziť naše zdravie

Metabolizmus vitamínu D je zložitý chemický proces, podstatné však je, že pri jeho nedostatku môže byť organizmus vážne ohrozený. Pokiaľ nie je telo vystavené dostatočnému počtu slnečných lúčov, je potrebná suplementácia (dopĺňanie) vitamínu D potravou alebo výživovými doplnkami.

 

Najnovšie články