Chráni nás vitamín D pred rizikom vzniku cukrovky?

Uverejnené 22:11
diabetes

Dve svetové pandémie: nadbytok „cukrovky“ –  nedostatok „Déčka“

Stúpajúci výskyt diabetu a štatistiky hovoriace o nedostatku vitamínu D takmer vo všetkých vekových ročníkoch majú jedno spoločné – oba javy sú celosvetové pandémie.

Veľa cukrovky …

V súčasnosti sú na celom svete každých 10 sekúnd diagnostikované tri nové prípady diabetes mellitus, čo predstavuje takmer desať miliónov ľudí s touto diagnózou na svete ročne.

Podľa najnovších štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) žilo vo svete v roku 2015 s cukrovkou 422 miliónov ľudí. Celosvetový výskyt cukrovky sa od roku 1980 takmer štvornásobne zvýšil. Aj preto sa diabetes mellitus stáva globálnou a najrýchlejšie sa rozvíjajúcou epidémiou 21. storočia a vo väčšine rozvinutých krajín je 4. hlavnou príčinou všetkých úmrtí. 

Diabetes mellitus, ľudovo nazývané cukrovka, je závažné ochorenie, ktoré ohrozuje život človeka a znižuje jeho kvalitu. Ide o chronické ochorenie, ktoré ovplyvňuje schopnosť organizmu spracovávať cukor (glukózu) a je charakterizované neschopnosťou beta buniek pankreasu uspokojovať požiadavky tela na inzulín.

Málo vitamínu…

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie, vitamín D chýba 59% obyvateľstva, z toho 25% ľudí ho má extrémne málo.

Zásluhou životného štýlu, charakterizovaného minimálnym pobytom na slnku, nedostatkom pohybu a nárastom obezity prišlo v uplynulých 20 rokoch k epidémii, ba až k pandémii nedostatku vitamínu D. Patrí k mimoriadne závažným poruchám zdravia ako v rozvojových, tak v rozvinutých krajinách sveta.

Nedostatkom vitamínu D sú ohrozené všetky vekové skupiny populácie.

Zvýšené riziko nedostatku vitamínu D hrozí:

  • starším ľuďom,
  • ľuďom žijúcim v rôznych inštitúciách,
  • tehotným a dojčiacim ženám,
  • novorodencom a dojčatám,
  • deťom v období intenzívneho rastu,
  • ženám po menopauze,
  • chronicky chorým pacientom,
  • vegetariánom a vegánom,
  • obéznym ľuďom,
  • ľuďom s tmavšou pokožkou.

Vitamín D – hit vedeckých výskumov

Hoci sa laici môžu oprávnene pýtať prečo sa v posledných rokoch stal zrazu vitamín D „hitom“ vedeckých výskumov, odborníci v tom majú jasno. Mnohé klinické štúdie totiž stále viac preukazujú, že úloha tohto vitamínu v organizme je naozaj výnimočná. Na druhej strane existuje už aj dostatok exaktných dôkazov, že jeho nedostatok, spôsobený aj radikálne zmeneným životným štýlom, má závažné  zdravotné dôsledky.

Účinky vitamínu D v organizme sú komplexné

Pokiaľ sa ešte v nedávnej minulosti hovorilo len o klasickej funkcii vitamínu D na zdravie a kvalitu kostí človeka, dnes už klinické štúdie jasne preukazujú úzku súvislosť medzi nedostatkom vitamínu D a mnohými závažnými ochoreniami človeka.

Nedostatočná hladina vitamínu D v organizme sa spája s:

  •          osteoporózou,
  •          diabetes,
  •          ochoreniami srdca a ciev,
  •          nádorovými ochoreniami,
  •          sklerózou multiplex,
  •          psychickými ťažkosťami,
  •          depresiami a pod.

Okrem toho, že vitamín D je potrebný na vstrebávanie a využitie vápnika z čreva má jeho optimálna hladina v organizme nenahraditeľný vplyv na imunitný systém, neuromuskulárne funkcie, má schopnosť chrániť ho pred rozvojom zápalov a infekcií, nádorových ochorení, v zimných mesiacoch aj pred chrípkou a prechladnutím.

Receptory pre vitamín D sa nachádzajú vo všetkých orgánoch: v mozgu, v hrubom čreve, v bunkách imunitného systému, v prostate a pod. Vitamín D sa zúčastňuje v každej bunke na množstve dôležitých životných pochodov, ktoré majú rozhodujúcu úlohu pri obrane organizmu, v imunitnom systéme – teda aj v prevencii cukrovky, ktorá sa považuje za autoimunitné ochorenie.

Príčiny cukrovky – diabetes mellitus

Základnou príčinou ochorenia je neschopnosť organizmu produkovať alebo efektívne využívať životne dôležitý hormón  – inzulín. Táto situácia nastáva vtedy, keď bunky produkujúce inzulín v podžalúdkovej žľaze – pankrease,  nazývanej aj „továreň na inzulín“:

  • buď prestanú fungovať (diabetes 1.typu),
  • alebo nedokážu vytvoriť toľko inzulínu, koľko ho organizmus spotrebuje (diabetes 2.typu).

Diabetes mellitus a vitamín D

Výskyt diabetu 1. typu (trpí ním asi 5% obyvateľstva, vyskytuje sa vo veku pod 30 rokov, jeho charakteristickým rysom je výrazná chudosť), tzv. diabetu mladistvých, charakterizuje úplný alebo absolútny nedostatok inzulínu.                 

Podľa autorov publikácie „Slnečný“ vitamín, prof. MUDr. M.A.Šašinku, DrSc. a doc. K.Furkovej je výskyt diabetu mellitu 1. typu nepriamo úmerný k množstvu UV-B žiarenia. Závisí teda od zemepisnej šírky – v severnejších oblastiach našej pologule, kde je slnečného žiarenia menej je výskyt diabetu mellitu 1. typu vyšší ako v jej južnejších oblastiach. Takisto deti matiek, ktoré mali nižší prívod vitamínu D v tehotnosti, majú častejší výskyt diabetu mellitu 1. typu.

Existencia ochorenia teda má preukázaný súvis s hladinou vitamínu D, ktorý vzniká v koži pôsobením ultrafialových lúčov.

Rovnako sa zistil vzťah vitamínu D a výskytu diabetu mellitu 2. typu. Vitamínu D patrí aktívna úloha v posilňovaní imunity aj pri tzv. stareckom diabete (sklon k nemu majú zväčša obézni pacienti nad 40 – rokov, tvoria až 90% pacientov postihnutých týmto typom ochorenia).

Nedostatok vitamínu D u pacientov s diabetes mellitus 2.typu zvyšuje rezistenciu na inzulín, znižuje jeho sekréciu a môže byť príčinou metabolického syndrómu. Viaceré klinické štúdie potvrdili, že úprava hladiny vitamínu D v organizme zlepšila uvoľňovanie inzulínu.

Podávanie vitamínu D znižovalo riziko tohto typu cukrovky až o tretinu!

Čo je vitamín D ?

Vitamín D je skupinou hormonálnych prekurzorov, súhrnne označovaných ako kalciferoly, z ktorých vzniká účinná látka – kalcitriol.

V prírode sa nachádza v 2 formách:

  •           ergokalciferol – rastlinný prekurzor vitamín D2
  •           cholekalciferol – živočíšny prekurzor vitamín D3

A ako to funguje?

Tieto biologicky neúčinné zlúčeniny sa menia na aktívne látky až v našom tele. Najprv ich premieňa pečeň tým, že do ich molekuly vnáša skupinu –OH a takto vzniká 25-hydroxyvitamín D (25D). Táto látka cirkuluje v krvi a jej hladina je najlepším ukazovateľom zásobenia ľudského organizmu vitamínom D. Aby však získal skutočnú účinnosť, musí sa 25D ešte raz premeniť a prijať ďalšiu –OH skupinu v obličkách. Vzniká tak 1,25-dihydroxyvitamín D, označený ako 1,25D (kalcitriol), ktorý je skutočne účinnou formou vitamínu.

Len 15 minút denne

Vitamín D3 sa vytvára v koži cicavcov po expozícii ultrafialového žiarenia.

Syntéza vitamínu D pôsobením slnečného žiarenia (konkrétne UVB vlnovej dĺžky 290 – 315 nm) by mala stačiť na pokrytie až 80% dennej potreby v závislosti od zemepisnej šírky a ročného obdobia.

V našich zemepisných šírkach stačí na dosiahnutie potrebnej koncentrácie vitamínu D vystaviť sa každý deň 15 minút slnku.

 

Po syntéze v koži sa cholekalciferol z viac ako 50% ukladá do tukového tkaniva, ktoré sa stáva jeho dôležitou zásobárňou „na horšie časy“.

V obavách pred rakovinovými ochoreniami kože však dnes väčšina ľudí používa ochranné krémy s vysokými faktormi a iných slnečných bariér (čiapky, odevy, slnečníky, prístrešky pred slnkom), ktoré zabraňujú prirodzenej produkcii vitamínu D.

Problém nastáva aj v na slnečné žiarenie „skúpejších“ mesiacoch roka.

V potrave sú prirodzenými zdrojmi vitamínu D3 morské ryby (losos, makrela, sardinky), vaječný žĺtok, pečeň a rôzne fortifikované (o vitamín D obohatené) potraviny.

Vitamín D a diabetes sa majú radi!

Vitamín D má zásadnú úlohu nielen v predchádzaní vzniku ochorenia diabetes mellitus, ale aj v prípade už existujúceho ochorenia pomáha ľuďom prežiť kvalitný život.

Diabetici by mali využiť slnečné dni na bezpečné dobytie imunitného systému dôležitým Déčkom.

V prípade, že slnečný potenciál nemôžu z rôznych dôvodov využívať existuje množstvo účinných doplnkov výživy s obsahom tohto vitamínu.

Z výskumných zistení:

V jednej fínskej štúdii podávali 10 366 deťom počas prvého roka života denne až 2 000 IU (medzinárodných jednotiek) vitamínu D3 a sledovali ich 31 rokov.

Riziko diabetu 1. typu sa v tejto skupine znížilo až o 80%. Naopak u detí s deficitom vitamínu D vzrástlo o 200%! 

Vzťah medzi diabetom mellitom a suplementáciou vitamínom D závisí aj od veľkosti podávanej dávky. Pacienti, ktorí dostávali denne 800 IU vitamínu D, mali o tretinu nižšie riziko diabetu mellitu 2. typu ako tí, ktorí dostávali dennú dávku iba 400 IU.  

 

Zdroje:

Doc. RNDr. Eva Račanská, CSc.: Vitamín D – hormón, ktorý nám chýba, Praktické lekárnictvo 2014;4

Miroslav A.Šašinka; Katarína Furková: „Slnečný vitamín“, Pandémia nedostatku vitamínu D, Herba, Bratislava 2012

http://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2013/03/12.pdf

http://dia.hnonline.sk/zdravie/547664-diabetes-slnko-a-vitamin-d

http://spectrum.diabetesjournals.org/content/24/2/113

 

 

Najnovšie články